luni, 8 decembrie 2008

Viata de Student cenuşie într-un cămin deprimant


Din culisele caminului...

O dată ce treci de usa de la intrare (usa de termopan), pare că timpul a fost dat înapoi cu câteva zeci de ani. Ajunge numai să te uiţi la scările înguste şi roase de atâţia paşi care le-au urcat.
Cu paturile unite

Coridoare înguste şi întunecate au, de fiecare parte, cîteva uşi la fel de marcate de vreme, îndărătul cărora se află fel şi fel de spaţii. La primul etaj e linişte; acolo sunt săli de clasă, cu orare şi nume de profesori afişate frumos pe uşi.

La următorul nivel se simte ceva viaţă: câteva fete stau chircite lângă caloriferul de la capătul holului şi mai trag din câte o ţigară. Unele sunt eleve, altele studente care nu au fost destul de norocoase să prindă un loc în căminele din campusurile universităţilor. Şi acolo sunt afişe pe uşile camerelor, cu numele tuturor celor care le locuiesc. Stau câte 5-6 într-o cameră, cu paturile unite două câte două, ca mai câştige puţin spaţiu.


Flori de mucegai pe pereţi

Nu asta e cea mai mare problemă a locatarilor căminului însă. "Când am venit din vacanţă, am găsit pereţii plini de mucegai", spune o fată. "Veteranele" aşezământului afirmă că de patru ani li se tot promite că se va zugrăvi în camere, aşa încât au ajuns să creadă că vor avea parte de asemenea condiţii doar dacă se apucă de dat singure cu bidineaua.

Curăţenia e după cum face fiecare. Căldura şi apa caldă sunt şi ele "cu porţia", după un orar strict: între 6 şi 10 dimineaţa, apoi de la 16 la 18 şi seara, de la 20 la 23. "Vara avem apă caldă numai seara", povesteşte o altă fată.


Băieţii, la duşurile fetelor

Aşa se şi explică faptul că la baie nu e înghesuială, deşi nu toate duşurile din cabinele strâmte funcţionează. Nu e aşa tot timpul însă. "Băieţii de sus vin să facă duş la noi, că ei nu au apă caldă deloc. La ei e mai rău", arată o locatară a căminului.

La ultimul etaj, cel al băieţilor, spusele fetelor se confirmă: pe hol atârnă cabluri, iar unele dintre uşi au spărturi în ele sau nu se închid cum trebuie. Dintr-una din camere se aud manele la maxim, semn că deprimanta clădire nu le-a influenţat starea de spirit celor care o locuiesc.

Şi băieţii au cam aceleaşi probleme, de la mucegai, la lipsa apei calde. "Tre' să privim partea bună; nu ne deranjează să facem duş la fete, niciodată nu ne-am plâns", spune unul, zâmbind şmechereşte. Cei mai vechi zic că în ultimii trei ani nici nu s-a putut face duş altundeva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu