duminică, 6 septembrie 2009

Oare unde o să ajungem?

Lăsând la o parte preludiul încep direct: DECI planeta noastră se duce pe pulă. Oriunde mergi vezi gunoaie, poluare, oameni nepăsători, cretini care aruncă pe jos orice de la mucul de ţigară la pungi de plastic. Cretinii care arunca pe jos oare ştiu în cat timp se dezintegrează un recipient de plastic de genul celor care te descotoroseşti aşa de uşor? Nu? Hai că vă luminez: 800 de ani. 800 de nenorociţi de ani. Un PET. Cretinii se dezintegreaza mult mai repede. Probabil că e ceva ritual de marcare a teritoriului. Cretinii ştiu că sunt atât de insemnificativi pentru lumea din jurul lor încât doar PET-urile şi pungile de plastic vor dăinui mai mult decât efemerele lor rămăşiţe trupeşti.
Desigur ei sunt doar o picătură în oceanul de probleme care suntem noi, umanitatea. Fiinţe prin definiţie egoiste, nomade, individualiste, din nou egoiste, ne gândim mai mult la prezent, la propriile noastre scopuri nesemnificative decât să vedem imaginea în amsamblu. Şi e un landscape adevărat. We are a dying breed, asta e clar, the question is only "WHEN"..
Deşi stând aici în fotoliul meu comod şi filosofând, întrebarea, de fapt certitudinea e că ne merităm soarta pe deplin. Suntem cel mai egoist animal. Noi, această entitate biologică, prin selecţii repetate a genelor am reuşit să evoluam la stadiul în care am ajuns acum, nu am putut să conştientizăm unele probleme ale comportamentului nostru, care zic eu că sunt necesare supravieţuirii. Nu reuşim să trecem cu vederea peste "viicile" noastre, care de mult nu mai sunt nevoi, şi torturăm planeta secol după secol, gândindu-ne că poate nu noi vom fi ăia care vor fi distruşi de aceasta.
În final mă resenmez şi eu, specific naturii mele, umane, sunt doar un firicel de nisip care încearcă să oprească o furtună de proporţii epice. Deşi, uneori, una din cele mai neînsemnate persoane poate să faca diferenţa.
Vă las să reflectaţi măcar un moment consecinţele acţiunilor voastre. Chiar dacă acuma ziceţi că nu puteţi schimba nimic, şi că destinul nostru, ca rasă este pecetluit, măcar încercaţi. Respectaţi mediul. Înodaţi prezervativul după fiecare futere şi plasaţi-l nu pe geam, nu în budă, nu pe scara blocului/în faţa blocului/pe bloc ci la gunoi.
PS Pungile de plastic se descompun în 200-300 de ani. Nu marcaţi astfel scurta voastră şedere pe planetă. Încercaţi să fiţi responsabili de faptele voastre.
Ecologistul de serviciu,
Gabi

4 comentarii:

  1. Ar fi interesanta o confruntare cu Radu de la Pitici Gratis care zice ca plasticul e o problema mai mult estetica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe Radu il citesc doar pentru amuzament. Nu cred ca ar putea sa il ia cineva in serios. Oricum in ultimele posturi ori il copiaza pe Groza (de la Jeg), ori baga postari cu filmulete penibile.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumos graiesti tu pe aici dar pacat ca unui numar infim de persoane ii pasa de problemele ecologice.. si nasol cand incerci sa fi acea persoana care vrea sa faca diferenta si multi te iau in deradere. i know. oricum incercarea moarte n`are si prin perseverenta se reuseste poate peste un timp isi vor da seama mai multi oameni ca ceea ce se intampla e cam grav

    RăspundețiȘtergere
  4. Well, oricum planeta se duce pe rapa.. Chiar daca e o cauza pierduta, merita sa te agiti pentru a incerca sa modelezi comportamentele concetatenilor tai, in ceea ce priveste curatarea gunoaielor si depozitarea lor intr-un loc sigur.

    RăspundețiȘtergere